Thursday, July 13, 2006

Η Αλήθεια για την Πληροφορική



Καλά όλα αυτά τα ωραία που ακούς στο πανεπιστήμιο για το πώς πρέπει να γίνεται ένα πρόγραμμα υπολογιστή, αλλά μέρος της πραγματικότητας της πληροφορικής σε μια αληθινή, χειροπιαστή, με σάρκα-και-οστά εταιρεία που δουλειά της είναι να φτιάχνει software, είναι ότι πρέπει να διορθώνεις και να συντηρείς υπάρχοντα προγράμματα από το βρώμικο παρελθόν της.

Όπου οι πρώτοι προγραμματιστές που προσλήφθησαν δεν ήξεραν καν να φτιάξουν μια procedure σε clipper, και στη συνέχεια πρόφτασαν να μάθουν να συμπληρώνουν κώδικα στα έτοιμα events των μοντέρνων RAD IDE's. Αυτοί που ήρθαν μετά, πήραν το θεωρητικό τους υπόβαθρο, το οποίο δεν καταλάβαιναν, το διαστρέβλωσαν, και έγραψαν ακόμη χειρότερο κώδικα, που τον διαβάζεις και αναρωτιέσαι: "Μα καλά, σκατά είχαν στο κεφάλι τους;".

Εν μέρει, τους δικαιολογείς. Δεν γνωρίζεις τις συνθήκες που τους ανάγκασαν να πάρουν τις αποφάσεις τους. Δεν γνωρίζεις τι προσωπικά προβλήματα μπορεί να είχαν. Δεν γνωρίζεις τις μεταξύ τους εντάσεις, δεν ξέρεις τις πιέσεις που δεχόταν. Αφήνεις και λίγο περιθώριο ακόμη γιατί, στην τελική, ποιος ήξερε μέχρι να μάθει, άλλωστε. Μηπώς εγώ;

Αλλά κάπου λες "έλεος".

7 comments:

Λύσιππος said...

XOR A
LD B,A
LD L,A
LD H,L
LOOP: LD (HL),A
INC A
INC HL
DJNZ LOOP
RET

Finteias said...

Ωραίο post Zaf.
Με πολλές προεκτάσεις.

Unknown said...

Είδες; Όλο βαθύτερες έννοιες αυτό το παιδί...

Fotis said...

Έχεις μεγάλο δίκιο. Έλεος ! Έχω "διορθώσει" κώδικα σε αρχαίο COBOL και από τότε τα έχω δεί όλα. Πάρα πολλοί χρησιμοποιούν το copy & paste, ακόμα και όταν δέν ξέρουν τι κάνει ο κώδικας. Προχθές έψαχνα να βρω πως γίνεται να πάρω τα πρώτα 5 αποτελέσματα ενός query σε oracle και ψάχνοντας στο google έβρισκα μόνο σελίδες με το ίδιο ΛΑΘΟΣ tutorial !

Stavros Amanatidis said...

toulaxiston vlepontas auton ton kwdika, katalavaineis poso shmantiko einai to documentation.
Sthn telikh, auto kanei esena kalutero..
(alla me perissotera neura kai ligoterh upomonh..:D )

ci said...

Για να συμπληρώσω τους Fotis και Stavros, καταλαβαίνεις το καλό copy paste όταν συμπεριλαμβάνει και το documentation του tutorial.

Unknown said...

Χα! BTW, τι δουλειά κάνεις ακριβώς;