Sunday, December 03, 2006

Πως (περίπου) λειτουργεί το Google

(after popular request)

Έστω ότι πάω στην κεντρική σελίδα, www.google.com και πληκτρολογώ τη λέξη "ψεύτες". Μια παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης θα σας έδειχνε σελίδες που περιείχαν τη λέξη "ψεύτες" αλλά η εξυπνάδα του Google είναι ότι σας δείχνει τη σελίδα που έχει τα περισσότερα links προς αυτή (τη σελίδα που πολλές άλλες σελίδες εμφανίζουν μέσα στο περιεχόμενο τους) και που αυτές αναφέρονται στη σελίδα σας με τη λέξη "ψεύτες".

Αυτό δεν είναι ο κανόνας. Τα κριτήρια του Google για να ανεβάσει μια σελίδα στην κορυφή της λίστας, είναι πολλά, ποικίλα, και κυρίως μυστικά, και ο άνθρωπος μου στην Google, παρόλες τις απειλές που έχει ακούσει, δεν μιλάει γιατί το NDA που υπέγραψε όταν τον προσέλαβαν είναι ισχυρότερο από τις απειλές (άσε που είμαι άθλιος στις απειλές)

Για να γίνω πιο ξεκάθαρος: Οι λέξεις που περιέχει η σελίδα σας είναι σημαντικές για να σας εντοπίζουν μέσω του Google, αλλά το πόσες άλλες σελίδες "αναφέρονται" στη σελίδα σας, και με ποιο τρόπο είναι και αυτό πολύ-πολύ σημαντικό.

(Υποθέτω (λανθασμένα ίσως) ότι αντιλαμβάνεστε ότι η Google είναι ένας γιγαντιαίος υπολογιστής που έχει στους σκληρούς της δίσκους ένα αντίγραφο όλου του internet, και ότι κάθε ερώτημα που θέτετε στο www.google.com είναι στην πράξη μια πληροφορία καταλόγου, κάτι σαν το παλιό 131).

Για την υπεραπλούστευση του κερατά, Ζαφ Κεραμίδας, Αρχιμάγιστρος.

3 comments:

xronis said...

"άσε που είμαι άθλιος στις απειλές"

καλά , δεν τον απείλησες με την super ατάκα "Έχεις μαζέψει ποτέ τα δόντια σου με σπασμένα δάχτυλα;"

Anonymous said...

Πολύ απλοποιημένα δεν το παρουσιάζεις?

Unknown said...

ε, αυτό δεν λέω; ότι είναι μια υπεραπλούστευση; αν θέλεις να εμβαθύνεις, κάντο, και στείλε μου ένα link, και θα το προσθέσω.