Friday, January 21, 2011

fat tony vs dr. john

Διαβάζω το The Black Swan του N. N. Taleb, και μου τράβηξε την προσοχή το παρακάτω σημείο:

Έχει δύο φανταστικούς ήρωες, το Χοντρό Τόνυ, και τον Δρ. Τζον, ο ένας πρακτικός, του δρόμου, και ο άλλος τακτικός, επιστήμονας, και τους θέτει το εξής πρόβλημα:

Έστω ένα τίμιο νόμισμα. Ένα νόμισμα που ξέρουμε ότι έχει 50-50 πιθανότητες να έρθει κορώνα ή γράμματα αν το τρίψουμε. Το στρίβουμε 99 φορές και φέρνει και τις 99 κορώνα. Ρωτάμε τους δύο ήρωες μας ποια η πιθανότητα να φέρει την εκατοστή φορά που θα το στρίψουμε κορώνα.

Ο Δρ. Τζον, απαντάει ότι εφόσον το νόμισμα είναι τίμιο, και τα στριψίματα ανεξάρτητα μεταξύ τους, το νόμισμα έχει πιθανότητα 50% και στην εκατοστή ριξιά να φέρει κορώνα.

Ο δεύτερος, ο Χοντρός Τόνυ, απαντάει, "μεγάλε, αν μετά από 99 κορώνες εξακολουθείς να πιστεύεις ότι το νόμισμα είναι τίμιο, είσαι αφελής."

5 comments:

Christos M. said...

ουαου, διαβάζεις βιβλία χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος? Δεν το περίμενα... είναι καθόλου καλό? Ο Ανδρουλάκης στο "Λευκό κοτσύφι, blue tree, μαύρο καράβι" κάνει συνεχώς αναφορές στον Taleb αλλά ποτέ δεν έχω πιάσει να διαβάσω

Unknown said...

Δεν θα το χαρακτήριζα "χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος", περισσότερο φιλοσοφικού, όρια-της-γνώσης, θα το έλεγα :-)

Wire_n_Wood said...

Eνώ ο Taleb έχει ενδιαφέρον, μου έκανε κακή εντύπωση εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=-hnqo4_X7PE

Αντιπαράθεση ανάμεσα στους γίγαντες Christopher Hitchens, Sam Harris, Daniel Dennett και τους ραββίνο Shmuley Boteach, Dinesh D'Souza, Nassim Taleb. Ουδέτερος: Robert Wright.

Unknown said...

Ευχαριστώ, θα προσπαθήσω να δω το debate με την πρώτη ευκαιρία...

Και εκτός του Dennett να μάθω και ποιοι είναι οι άλλοι...

Mrs Mia Grouchy said...

Υποτίθεται πως σύμφωνα με θεωρίες κάποιου Βλάση, μετά απο 6 "στριψίματα", υποτίθεται πως έχουμε μόνο 1,6% πιθανότητες για την ίδια πλευρά ξανά.
Aν υπολογίσουμε με frequency theory (θεωρία συχνότητας;), τότε μάλλον κορώνα θα φέρει πάλι.
Από την άλλη, θα μπορούσε να ελιναι ανεξάρτητο κάθε "στρίψιμο" και όντως να φέρει γράμματα.
Είμαι άσχετη, οπότε όλα οσα υποθέτω και διαβασα σε 3 λεπτά on-line ενδέχεται να είναι επίσης άσχετα, αλλά ενδιαφέρον έχουν οι πιθανότητες...