Thursday, January 20, 2011

russian roulette

Άκουγα στο ραδιόφωνο το Can't Take my Eyes of You (του Frankie Vallie όπως έμαθα αργότερα), και θυμήθηκα την ταινία "Ο Ελαφοκυνηγός" (The Deer Hunter, του Michael Cimino), και μου ήρθε στο μυαλό η σκηνή της Ρώσικης Ρουλέτας μεταξύ του Michael (De Niro) και του Nicky (Walken).

(Υπάρχουν διάφορες στο YouTube, αλλά προτιμώ αυτό το κλιπ)

Στη σκηνή, είναι και οι δύο κρατούμενοι των Βιετκονγκ, και τους αναγκάζουν να παίξουν Ρώσικη ρουλέτα μεταξύ τους με ένα εξάσφαιρο revolver μέχρι ένας από τους δύο να πεθάνει (ενώ αυτοί, οι Βιετκονγκ, βάζουν μεταξύ τους στοιχήματα).

Στη θεωρία, αν έχεις μία σφαίρα μέσα στον μύλο του revolver (αγνοώντας τυχόν κατασκευαστικές ατέλειες), η πιθανότητα να πετύχεις τη σφαίρα είναι μία στις έξι. Αν επαναλάβεις τη διαδικασία (βάζω μία σφαίρα, περιστρέφω τον μύλο του όπλου, και τον κλείνω στην τύχη) χίλιες φορές,  το θύμα σου (αυτός που κρατάει το όπλο και πυροβολεί τον κρόταφο του) θα σου πεθάνει το ένα έκτο από αυτές (1000/6 = 167 φορές περίπου).

Το ερώτημα είναι, αν βάλεις τρεις σφαίρες στο όπλο, σε γειτονικές θαλάμες (τρεις συνεχόμενες σφαίρες), και παίξεις το ίδιο παιχνίδι (περιστρέφεις τον μύλο, τον κλείνεις, και πυροβολείς συνεχώς, όπως φαίνεται να κάνουν στην ταινία), τι πιθανότητες έχει ο δεύτερος παίχτης (ο De Niro) να την γλιτώσει; (στο δεύτερο συνεχόμενο πάτημα της σκανδάλης);

Φωτογραφίες μύλων εξάσφαιρων revolver (για αυτούς που δεν έχουν ξαναδεί ρεβόλβερ):
Google Image Search, revolver cylinder

1 comment:

Zafiris Keramidas said...

"θα σου πεθάνει" χαχαχα καλό!
Η απάντηση μου φαίνεται εύκολη. Εννοείται ότι ο πρώτος παίκτης δεν θα σου έχει πεθάνει έτσι; Για να την γλυτώσει ο Ντε Νίρο, πρέπει ο πρώτος να είχε τύχει στην προτελευταία άδεια θαλάμη ή στην προηγούμενη από αυτήν. Δηλαδή 2 στις 6.