Thursday, November 23, 2006

network card (εισαγωγή δεύτερη)

Προφέρεται "Νέτγουορκ Κάρντ".

Οι υπολογιστές συνήθως είναι συνδεδεμένοι με άλλους υπολογιστές (καθότι τότε αρχίζει το πράγμα να γίνεται ενδιαφέρον, η μοναχική ύπαρξη κάποια στιγμή καταντάει βαρετή), και μάλιστα ποικιλοτρόπως.

Ειδικά σε γραφεία και επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, οι υπολογιστές φέρουν ένα εξάρτημα που ακούει στο εξωτικό όνομα "κάρτα δικτύου" (network card), στο οποίο επάνω συνδέεται ένα καλώδιο δικτύου που καταλήγει σε κάποιου είδους "πολύπριζο" καλωδίων δικτύου, στο οποίο καταλήγουν όλα τα καλώδια όλων των υπολογιστών του γραφείου σας, και έτσι υπάρχει πρακτικά μια σειρά καλωδίων που πάει από κάθε υπολογιστή σε κάθε άλλο υπολογιστή, και μπορεί ο κάθε υπολογιστής να αναγνωρίζει την ύπαρξη των άλλων υπολογιστών.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά βαρετά, και δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ανά τον πλανήτη κατασκευαστές τέτοιων καρτών δικτύου τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, και οι κάρτες δικτύου έχουν ένα μοναδικό σειριακό αριθμό αποθηκευμένο στα κυκλώματα τους. Δεν υπάρχουν δύο κάρτες που να έχουν τον ίδιο αριθμό.

Η κάρτα δικτύου του δικού μου υπολογιστή είναι εγγυημένο* ότι έχει ένα σειριακό αριθμό που δεν τον έχει καμία άλλη κάρτα στον πλανήτη. Ο αριθμός της χαρακτηρίζει τον υπολογιστή μου.

*(υπάρχουν και κατασκευαστές εκτός νόμου που δεν παίζουν με τους κανόνες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία)

4 comments:

Λύσιππος said...

Να επισημάνω πως το γράμμα "W" είναι σχεδόν άφωνο όταν προφέρεται, κάτι σαν "ουά" και όχι σαν το Ελληνικό "Γ", αποκτά δηλαδή τη ροή του φωνήεντος που το ακολουθεί.

Unknown said...

ε, να μη βάλω και λίγο local color στην προφορά; :-) thanks!

guitarlikas said...

μπορείς να καταλήξεις κάπου επιτέλους?

vpapanik said...

Μάλλον ο ποιητής εννοεί ότι μπορεί να κάνει node locking το software του πάνω στο ΜΑC address. Όπως βέβαια και στο Hardware serial του σκληρού δίσκου. Τώρα τι είναι καλύτερο δε ξέρω...