Friday, November 24, 2006

indistinguishable from magic

Εφεξής θα αναφέρομαι στον υπολογιστή (the computer) με τον αγαπημένο μου τρόπο, ο οποίος είναι "η μηχανή".

Η μηχανή λοιπόν, συνδυάζοντας την μοναδικότητα του σειριακού αριθμού της κάρτας δικτύου της και το εσωτερικό της χρονόμετρο, έχει την πολύ ενδιαφέρουσα ικανότητα να παράγει "αριθμούς" (σειρές από ψηφία) που να είναι μοναδικοί μεταξύ όλων των αριθμών ίδιου στυλ που μπορεί να παράγει οποιοσδήποτε άλλος υπολογιστής με την ίδια διαδικασία.

Μπορώ να ζητήσω από τη μηχανή να μου φτιάξει όσους τέτοιους αριθμούς θέλω και να είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι καμία άλλη μηχανή στον κόσμο δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει τους ίδιους αριθμούς.

Ένας τέτοιος αριθμός ονομάζεται UUID ή GUID (universally ή globally unique identifier), που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει "Παγκοσμίως Μοναδικός Προσδιοριστής", και μπορείς να τον φτιάξεις μόνος, στην ησυχία του σπιτιού σου, και να τον χρησιμοποιήσεις σαν ετικέτα για να μαρκάρεις τα πράγματα σου, και να είναι σίγουρος ότι κανείς άλλος εκεί έξω δεν έχει έναν ίδιο.

Για να μην αναφερθώ στις χρήσεις που βρίσκει στην ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ βάσεων δεδομένων.

Και όλα αυτά είναι ιδέες ελαφρώς ασύλληπτες που κάνουν τον κόσμο των ανθρώπων να λειτουργεί λίγο καλύτερα.

Disclaimer: Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια απλούστευση της πραγματικότητας, είναι τεχνικά ελλιπή, και δεν καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις. Η αλήθεια είναι πάντα πολυπλοκότερη και κάπου παίζουν και γεννήτριες ψευδοτυχαίων αριθμών, που είναι η άλλη παράξενη ιδέα της πληροφορικής, αλλά τώρα είναι αργά και πρέπει να κοιμηθώ, και να ονειρευτώ γυναίκες με ψηλά πόδια και σχεδιαγράμματα από βάσεις δεδομένων.

1 comment:

ci said...

μια που το θίγεις, ενδιαφέρον θέμα οι γεννήτριες ψευδοτυχαίων...