Sunday, November 19, 2006

ζιγκουάλα

Υπάρχει ένα διήγημα ενός Viktor Rydberg που το λένε Singoalla, το οποίο το 1949 έγινε και ομώνυμη ταινία. Και όταν λέει, μια βραδιά του 1957, ο Καζαντζίδης, η Μαρινέλα και ο Μουρκάκος κόβανε βόλτες στην πανεπιστημίου, είδαν την πινακίδα στον κινηματογράφο και σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλό όνομα για τραγούδι. Τους φάνηκε λίγο κακόηχο όμως, και το αλλάξανε σε Ζιγκουάλα.

Κανονικά, όλα αυτά θα με άφηναν παγερά αδιάφορο, αλλά πέρασα τη βραδιά στο Πλατώ, (στη Γιάννη Αγγέλου), ακούγοντας έντεχνο ελληνικό, ανάμεσα σε γυναίκες με ψηλά πόδια, και αναρωτήθηκα τι εννοούσε ο ποιητής με το Ζιγκουάλα.

(και φυσικά, επειδή οι γυναίκες με τα ψηλά πόδια πήγαν σπίτια τους χωρίς να με πάρουν μαζί τους, είπα, με το που γύρισα σπίτι, πριν κοιμηθώ, τουλάχιστον να λύσω την απορία μου)

8 comments:

Unknown said...

θα αδράξω τη μοναδική ευκαιρία του να είμαι ο πρώτος που θα σχολιάσει το post, για να πω δύο πράγματα. Πρώτον, εκεί που λέει το post "πριν κοιμηθώ" κανονικά έπρεπε να λέει "πριν την παίξω και κοιμηθώ", αλλά το θεώρησα ακραίο και κακόγουστο οπότε το έκοψα. Δεύτερον, αυτό το post, ουδεμία σχέση έχει με την Disco.

Λύσιππος said...

Τι εθνικότητας ήταν οι γυναίκες με τα ψηλά πόδια; Θα ήθελα να ξέρω πόσο έχουν μεταλλαχθεί τα Ελληνικά χρωμοσώματα XX μέσα σε 9 χρόνια.

. said...

υπάρχει μια (μικρήηηηηηη) πιθανότητα να εκνευρίστηκαν που κοιτούσες συνεχεια τα πόδια τους..... =ΡΡ

Unknown said...

όχι ρε, αφού τα είχαν ετοιμάσει για μάτι, τα είχαν εκεί σε κοινή θέα. Και ναι, ήταν ελληνίδες με ψηλά πόδια.

. said...

ναι, δεν καταλαβες τι ενοοώ...

αν κοιτούσες ΜΟΝΟ πόδια, έχεις λίγες πιθανότητες =D

Anonymous said...

Εγω πάντως βρήκα μια foto μιας Singoalla : http://www.stinajakobsson.se/bilder-2006-extra/singoalla-red-660.jpg

Unknown said...

αααα... ωραία είναι...

Anonymous said...

Εκείνο που ξέρω για τις γυναίκες με ψηλά πόδια είναι το γνωστό ρητό των παιδικών μου χρόνων που λέγαμε στο Η' γυμνάσιο αρρένων Αθηνών με τους μετά διάσημους συμμαθητές μου:
Πλέσσα σέντερ μπάκ του Ολυμπιακού, Χατζηιωάνογλου και Πομώνη διεθνή εξτρέμ της ΑΕΚ, Χαϊκάλη forward του Παναθηναϊκού στο Μπάσκετ, και τους ηθοποιούς Α. Πλυτζανόπουλο (Κατήφορος) και τον μακαρίτη τώρα Σαμπάνη στους οποίους στέλνω τους χαιρετισμούς μου όπου και να είναι μαζι με τη σοφία της μαγκιάς της εποχής:
"Ψηλό μουνί, καμαρωτό γαμίσι"