Saturday, November 17, 2007

Ο Fourier και η παράνομη συλλογή με τα .mp3 αρχεία (part 3, επιπτώσεις)

Το MusicDNS είναι μια υπηρεσία που μπορεί, χωρίς χρέωση, να βρει για σας ποιος είναι ο καλλιτέχνης και το τραγούδι ενός (ή και περισσοτέρων) .mp3 που έχετε στον δίσκο σας.
Εσείς κατεβάζετε ένα μικρό προγραμματάκι από την MusicDNS και του ζητάτε να αναλύσει το άγνωστο .mp3 σας. Αυτό, έχοντας κάνει την ανάλυση, στέλνει τα αποτελέσματα αυτής στους υπολογιστές της MusicDNS, οι οποίοι σας απαντούν με τον καλλιτέχνη και το όνομα του μουσικού κομματιού. Αρκεί βέβαια κάποιος να είχε κάνει τον κόπο να το προσθέσει στην τεράστια βιβλιοθήκη τους με "παρτιτούρες" μουσικών κομματιών.

Αν κάνετε μια μικρή έρευνα, θα εντοπίσετε αρκετά προγράμματα για να κάνετε το όνειρο σας πραγματικότητα: Να τακτοποιήσετε αυτόματα την συλλογή με τα .mp3 που έχετε στον δίσκο σας, με σωστά ονόματα, σε σωστούς φακέλους.

Σημειώσεις:

1. Την ιδέα για την αναζήτηση την ξεκίνησε ο guitarlikas, όταν μεταξύ φραπέ και κουλουριών αναρωτήθηκε αν υπάρχει ένα πρόγραμμα υπολογιστή που αυτόματα θα ξαναβαφτίσει και θα τακτοποιήσει την .mp3 συλλογή του.

2. Για όσους ενδιαφέρονται για παραπάνω εξηγήσεις, προτείνω το μικρό και περιεκτικό
Open Fingerprint Architecture.pdf που εξηγεί καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει.

3. Τεχνολογίες ανάλυσης της μουσικής στα βασικά της χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα το Music Genome Project πάνω στο οποίο στηρίζεται το Pandora Radio, θα καταστήσουν τον μέσο dj (αυτόν που απλά επιλέγει κομμάτια) άχρηστο. Μπορούν να βάλουν κομμάτια στη σειρά βασισμένα στα κοινά χαρακτηριστικά τους. Υπάρχει ήδη plugin για το winamp από τους ανθρώπους του MusicDNS.

1 comment:

uncle said...

αν δεν κάνω και επίσημα Beta testing, δεν λέω λέξη παραπάνω