Πέρασα μεγάλο μέρος του πρωινού ισορροπώντας στα κεραμίδια της στέγης του σπιτιού των γονιών μου, φορώντας γυαλιά ηλίου, τα γάντια οδήγησης της μοτοσικλέτας, κρατώντας ένα κατσαβίδι και έναν κόφτη καλωδίων, προσπαθώντας να επιδιορθώσω την χαλασμένη κεραία τηλεόρασης του σπιτιού.
Αφού απέτυχα και μετά, ανακάλυψα τα εξής ενδιαφέροντα:
1. Το είδος της κεραίας που προσπαθούσα να επισκευάσω (είχε εμφανώς ξεκολλήσει ένα από τα δύο καλώδια) είναι γνωστή ως Yagi-Uda, από τα ονόματα των δύο γιαπωνέζων που την σχεδίασαν το 1926.
2. Πρέπει να κοιτάει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση (προς τα εκεί που βρίσκεται ο πομπός εκπομπής).
3. Τα απόλυτα μήκη, τα σχετικά μήκη, η διάμετρος, και η απόσταση μεταξύ των ράβδων που την αποτελούν, έχουν όλα σημασία.
4. Από όλες τις ράβδους που αποτελούν την κεραία, μόνο μία είναι συνδεδεμένη με το καλώδιο.
5. Η κεραία είναι σχεδιασμένη για να λαμβάνει μια συγκεκριμένη συχνότητα σήματος.
Μη-τεχνικές πληροφορίες που ανακάλυψα:
6. Υπάρχει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και ο Κτιριοδομικός Κανονισμός, που για τις οικοδομές που χτίστηκαν μετά το 1982 επιβάλει κεντρική κεραία (μία ανά πολυκατοικία), που προέβλεπε την σταδιακή αντικατάσταση των δεκάδων κεραιών σε κάθε ταράτσα, με μία κεντρική.
Απ' όσο έχω δει, τα νοικοκυριά στο νομό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής χρησιμοποιούν δύο κεραίες, τη μία (τη Yagi) για να έχουν καλύτερη λήψη στο σήμα κάποιου συγκεκριμένου σταθμού, αλλά δεν ξέρω ποιανού. Ή μπορεί να είναι γιατί υπάρχουν δύο αναμεταδότες τηλεοπτικών σημάτων σε διαφορετικά σημεία στο Νομό. Ή η μία κεραία να είναι για τα UHF και η άλλη για τα VHF τηλεοπτικά σήματα.
Περισσότερες πληροφορίες μόλις βρω κάποιον ντόπιο που εγκαθιστά κεραίες τηλεόρασης και ξέρει τι του γίνεται, και τον ρωτήσω αυτά που θέλω.
1 comment:
Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία :D Ζαφείρη είσαι ένα τέρας γνώσης!
Post a Comment