Thursday, March 03, 2005

UPS

Έχω πάει σε κάτι πελάτες, πολύ βλάκες και πολύ γκαντέμιδες, που έχουν ένα pc που κολλάει διαρκώς και κάνει restart, και αρκετά συχνά αυτά είναι προβλήματα τροφοδοσίας, οπότε τους έχουμε συμβουλέψει (εγώ και η εταιρεία που δούλευα τότε) να πάρουν ένα UPS.

(παρένθεση για όσους δεν γνωρίζουν, UPS σημαίνει Uninterrupted Power Supply) ελληνιστί Συσκευή Αδιάλειπτης Τροφοδοσίας, πολύ απλά μια μπαταρία που παρεμβάλλεται μεταξύ της πρίζας της ΔΕΗ και του υπολογιστή και κάνει συνήθως δύο δουλειές: πρώτα από όλα, αν κοπεί το ρεύμα, δίνει ρεύμα στον υπολογιστή για κάνα δεκάλεπτο μέχρι να προλάβεις να σώσεις, και δεύτερο, φιλτράρει και το ρεύμα της ΔΕΗ πριν αυτό πάει στον υπολογιστή και το "στρώνει")

Οι άνθρωποι έχουν πάρει ένα UPS, το έχουν συνδέσει, και συνεχίζουν να παραπονιούνται...

Πάω λοιπόν μια βόλτα από εκεί μια παρασκευή για την προγραμματισμένη συντήρηση και μου αρχίζουν τη γκρίνια: "κολλάει", "κάνει επανεκκίνηση" και τα γνωστά...

"Για να δω το UPS", τους λέω.

Και μου το δείχνουν.

Πρώτα απ' όλα, είχαν αγοράσει μια χειροποίητη μαλακία που έμοιαζε με μετρητή ραδιενέργειας (αντί για καμιά γνωστή μάρκα όπως APC)

Δεύτερον, την είχαν συνδέσει στη πρίζα, αλλά...

ΔΕΝ είχαν συνδέσει τον υπολογιστή στο UPS, τον είχαν αφήσει όπως τον είχαν και πριν...

Προφανώς νόμισαν ότι το UPS λειτουργεί περίπου όπως ο απιονιστής, ή όπως ένα ηλεκτρικό σώμα...

Τον βάζεις στην πρίζα και σου φτιάχνει το ρεύμα.

Nice...

Έκτοτε κάνω το εξής test για να μετρήσω την αντίληψη που έχουν για τον φυσικό κόσμο οι διάφοροι πελάτες μου:

Αφήνω τη μία άκρη του καλωδίου του υπολογιστή στην πρίζα, τραβάω την άλλη άκρη από το πίσω μέρος του υπολογιστή, (έτσι ώστε να έχω ένα καλώδιο που να είναι στην πρίζα, αλλά να μην καταλήγει πουθενά, κάτι σαν λάστιχο ποτίσματος), γυρνάω το καλώδιο έτσι ώστε η ελεύθερη άκρη να κοιτάει το πάτωμα και τους ρωτάω:

"Έχουμε τώρα διαρροή; Πέφτει ρεύμα στο πάτωμα;"

4 comments:

Anonymous said...

Apaixto... mou 8umizei ena mail pou sou esteila me to ti mporeis na kaneis gia na ekneuriseis tous upallilous tis mixanografisis... To paituxan diana... Eirwneia, e?

Makia

xronis said...

An skopos aftou tou post itan na me apotrepseis apo to na sou kano aples , xazes erotisis eisai poli gelasmenos . Tha sinexiso akathektos...

Anonymous said...

Really nice style :)

Harris._

Sakis Rizos said...

lol! Πολύ καλό!