Thursday, February 03, 2011

glue


Ο Μάκης, φίλος και οδοντίατρος, με φώναξε να του κάνω εγκατάσταση εκ νέου τα Windows XP σε έναν παλαιό υπολογιστή που είχε στην άκρη, με στόχο να τον δωρίσει σε έναν φίλο του.

Πηγαίνω λοιπόν, συνδέω τον υπολογιστή στην πρίζα, τον ανάβω, και εντός ενός λεπτού, κολλάει. Τον σβήνω, τον ξανα-ανάβω, και κολλάει εντός 40 δευτερολέπτων. Τον σβήνω, τον ξανά-ανάβω, μπαίνω στις ρυθμίσεις του BIOS ίσα-ίσα για να προλάβω να δω ότι η θερμοκρασία του κεντρικού επεξεργαστή έχει φτάσει τους 102 βαθμούς Κελσίου.

Τον σβήνω λοιπόν, τον ξεβιδώνω, για να ανακαλύψω ότι ένας από τους πλαστικούς πυλώνες που συγκρατούν την ψυκτική διάταξη (ψήκτρα και ανεμιστήρα) έχει σπάσει, με αποτέλεσμα να μην ψύχεται ο κεντρικός επεξεργαστής και να κολλάει ο υπολογιστής. Ίσως η πιο συνηθισμένη βλάβη (αποτυχία ψύξης). Κάπου μέσα στις σκόνες του κουτιού, βρίσκω και το κομμάτι από τον πυλώνα που λείπει.

Έχω συνηθίσει, σε θέματα σχετικά με τα μικροηλεκτρονικά (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα), ότι τίποτα δεν διορθώνεται, και αν κάτι χαλάσει, απλά παίρνεις ένα καινούριο (μοναδική ίσως εξαίρεση οι οθόνες).

Οπότε απογοητεύομαι, και αρχίζω να σκέφτομαι που μπορώ να βρω τέτοια βάση για έναν παλαιό υπολογιστή.

Φωνάζω τον Μάκη, του δείχνω το πρόβλημα, και τον ρωτάω αν μπορεί να κάνει κάτι. Και ο Μάκης φέρνει τις κυανοακριλικές κόλλες του, τα ταχέως πήξεως υγρά πλαστικά που χρησιμοποιεί για να στερεώνει δόντια και μασέλες, τα πινέλα με τα οποία τα απλώνει, και σε δέκα λεπτά έχει επισκευάσει το κολωνάκι. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Συνδέω την ψυκτική διάταξη, και κάνω εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα...

10 comments:

Unknown said...

Το κακό με τους Η/Υ, τα κινητα και τα λοιπα high tech πραγματάκια που μας ομορφαίνουν τη ζωή και μας αδειάζουν το πορτοφόλι, είναι ότι μας έκαναν να απομακρυνθούμε από τη λογική της πατέντας. Χαρντγουερικώς ομιλώ, γιατί στο σοφτγουέρ η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική....

Unknown said...

Ωραίος! Εγώ έχω σώσει τον Pentium III μου αλλάζοντας έναν πυκνωτή που έσκασε στη motherboard και έκανε restart κάθε τρείς και λίγο.

Ήμουν της ίδιας άποψης ότι είναι για πέταμα, αλλά είχα λίγο χρόνο για σκότωμα, αγόρασα ένα πυκνωτή και με ένα κολλητήρι και πολύ βρίσιμο μέχρι να τα καταφέρω, τον ανέστησα.

Μακριά από Albatron motherboards!

Dimitris said...

Exo paromoio provlima me ton laptop mou, alla mallon yparxei provlima me tin elika tou psyktikou. Exei kanenas oreksi gia peiramatismous?

Unknown said...

Εξαρτάται... Πόσα δίνεις;

Dimitris said...

Xaxa...ennoeitai osa xreiazontai. Den tha epofelitho tis kalosynis ton endiaferomenon...
Kai eimai sigouros fysika oti den tha to kanei kapoios apo tous endiaferomenous
:D

Dimitris said...

ennoo na ekmetaleutei ti diki mou eilikrineia...

Unknown said...

Θα το κάνω με αντάλλαγμα ιατρική περίθαλψη για όσο ζω...

Acro said...

Το (8ετίας αν υπολογίζω καλά) πιστό μου PC στο οποίο δουλεύω γενικά, έχει εδώ και 3 χρόνια παρόμοιο πρόβλημα με τη βάση της ψήκτρας της CPU (Pentium 4).
Στην περίπτωσή μου απλώς έδεσα τη διάταξη σφιχτά στη θέση της με καλώδιο, με τρόπο που να μην εμποδίζει τον καθαρισμό του ανεμιστήρα και της ψήκτρας.
Η θερμοκρασία της CPU αυτή τη στιγμή, αλλά και γενικότερα είναι στους 45 βαθμούς Κελσίου.
Παρομοίως, το (3ο ή 4ο) τροφοδοτικό, επειδή δεν ταιριάζει ακριβώς με το κουτί, στηρίζεται με μία και μόνο μεγάλη βίδα στη θέση του. Επίσης χύμα κάτω από την κάρτα γραφικών (Αυτή είναι η 3η κατά σειρά που αλλάχτηκε), βρίσκεται ένας ανεμιστήρας που βοηθάει στην ψύξη της GPU.

Το μηχάνημα δουλεύει 24/7 εδώ και πολλά χρόνια με Win XP, και πρακτικά έχει αποδειχθεί πιο αξιόπιστο από το διπλοπύρηνο Vaio Laptop της συζύγου...

Dimitris said...

Me sfazeis, alla xalali sou. Sou xrosto kai alla polla os palios mathitis, so it sounds fair.

Anonymous said...

Μην μου πεις ότι έλαμπε κιόλας ο πυλώνας...