Monday, November 29, 2010

επιστήμη υπολογιστών


Ένας από τους παλαιούς φίλους της οικογένειας ήταν χρόνια Φυσικός, και εκπαίδευε κόσμο σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Τρέφει ένα άσβεστο μίσος για τους υπολογιστές, γιατί τους θεωρεί υποκατάστατα του ανθρώπινου εγκεφάλου (ιδέα που του καλλιεργήθηκε από τους πρώτους υπολογιστές τσέπης (και εννοώ electronic calculators), και όλες του οι αριθμητικές πράξεις στα βιβλία με προβλήματα φυσικής λυκείου που έχει εκδώσει έχουν γίνει με το χέρι).

Λέω να προσπαθήσω να του αλλάξω μυαλά, ζητώντας του να λύσει προβλήματα σχετικά με την επιστήμη των υπολογιστών, ξεκινώντας ως εξής:

Το Πρόβλημα: Σας δίνω ένα τσουβάλι με τετράγωνα χαρτάκια, δέκα επί δέκα εκατοστά, που το καθένα έχει γραμμένο πάνω έναν αριθμό. Ο αριθμός είναι εξαψήφιος (πχ 456852), και οι αριθμοί μπορεί και να επαναλαμβάνονται (μπορεί να υπάρχουν δύο ή και περισσότερα χαρτάκια στο τσουβάλι με το ίδιο αριθμό). Το τσουβάλι έχει δέκα χιλιάδες τέτοια χαρτάκια.

Το Ζητούμενο: Περιγράψτε μια σειρά βημάτων (που μπορείτε να δώσετε γραμμένη στον κάθε ηλίθιο) που με βεβαιότητα θα σας οδηγήσει (ή τον ηλίθιο) στο να βρείτε τον μεγαλύτερο αριθμό που υπάρχει γραμμένος στα χαρτάκια.

4 comments:

vpapanik said...

Γιατί να ξοδέψει κανείς 100 τετραγωνικά μέτρα χαρτί για κάτι τέτοιο ;

Unknown said...

Χαχα, σωστός!

Anonymous said...

πρέπει να είναι πολύ ηλίθιος ο ηλίθιος για να τον ενδιαφέρει η λύση σε αυτό το πρόβλημα

Αρετή

Unknown said...

Εμένα πάλι ένας μαθηματικός μου έλεγε πάντα:

"Μην τυχόν και κάθεστε και υπολογίζετε ορίζουσες και αντίστροφους πίνακες με το χέρι! Όλα με το ΜΗΧΑΝΗΜΑ!"

Όπως και επίσης η θρυλική ατάκα που έχει μείνει στους τοίχους του αμφιθέατρου 13:

"Ορίστε! Πέρασα τα ολοκληρώματα μου στο MATLAB και τώρα πάω να πιω καφέ!!!"

Εγώ απορώ πάντως για το συγκεκριμένο φυσικό αν αναρωτήθηκε ποτέ πόσο πίσω θα είχε μείνει η Αστροφυσική χωρίς την αύξηση της ταχύτητας των υπολογισμών...

Ειδικά από παλιούς φυσικούς υπάρχει το κλασσικό αστείο για το πόσο πιο ογκώδη ήταν τα προγράμματα των αστροφυσικών και πόσο πιο πολλές κάρτες κουβαλούσαν μαζί τους για να περάσουν στον υπολογιστή του πανεπιστημίου.