Saturday, November 13, 2010

ταξίμετρα

Προσπαθώ να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργούν τα ταξίμετρα, αλλά έχω μερικά θέματα να ξεδιαλύνω ακόμη.

Κατά κανόνα, τα ταξί χρεώνουν με το χιλιόμετρο. Με σημερινές τιμές (ΝΟΕ 2010), το κάθε χιλιόμετρο κοστίζει 0.66€ (αν διανύσετε μισό χιλιόμετρο, θα πληρώσετε 0.33€)

Η χρέωση δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά από 1.16€ (η λεγόμενη "πτώση σημαίας"). Για μισό χιλιόμετρο δηλαδή, έχουμε 1.16€ + 0.33€ = 1.49€.

Όσο όμως μικρή και να είναι η διαδρομή που θα κάνετε, δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσετε λιγότερο από την ελάχιστη χρέωση (που για Αθήνα/Θεσσαλονίκη έχει γίνει 3.10€).

Άρα για μισό χιλιόμετρο απόσταση, θα πληρώσετε 3.10€

Αλλά:

Υπάρχει και η χρέωση της αναμονής.

Αν πέσετε σε μποτιλιάρισμα, κάθε φορά που το κοντέρ του ταξί στέλνει σήμα στο ταξίμετρο ότι η ταχύτητα έχει φτάσει στο μηδέν (που απ' ότι με πληροφόρησε ο Acro, έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί το κοντέρ του κάθε αυτοκινήτου, συνήθως το κοντέρ δεν μετράει ταχύτητες κάτω από 20χλμ/ώρα), χρεώνεστε επιπλέον 3 λεπτά για κάθε δέκα δευτερόλεπτα, χωρίς να μετράει πια η απόσταση. Εμφανίζεται και σχετική ένδειξη στο ταξίμετρο, συνήθως κάτι που μοιάζει με μικρό ρολόι, και συνήθως κοντά στο σημείο που εμφανίζει την ταρίφα. Το μικρό ρολόι συνήθως δείχνει τρεις η ώρα).

Αυτό σημαίνει ότι για δύο διαδρομές ιδίου μήκους, αν οι δρόμοι έχουν κίνηση, και το ταξί κινείται με χαμηλή ταχύτητα ή σταματάει συχνά, θα πληρώσετε κάτι παραπάνω στην διαδρομή με κίνηση.

Τα σημεία με τα οποία έχω πρόβλημα είναι ότι δεν είμαι 100% σίγουρος ότι όταν αρχίζει να μετράει αναμονή, παύει να μετράει χιλιόμετρα, και τι ακριβώς σημαίνει ότι τα περισσότερα κοντέρ ΔΕΝ μετράνε ταχύτητες κάτω των 20χλμ/ώρα.

6 comments:

Unknown said...

από τα εργαλεία που βρήκα εκεί έξω που υπολογίζουν χρεώσεις ταξί για μια διαδρομή, αυτό που θεώρησα πιο καλαίσθητο ήταν το www.zee.gr/taxi, παρόλο που δεν έχει (και πως θα μπορούσε άλλωστε) υπολογισμό της αναμονής...

mouridis said...

χα! Αστεία σύμπτωση! Έψαχνα τα ίδια ακριβώς πράγματα και είχα κολλήσει στις ίδιες ακριβώς απορίες πριν λίγους μήνες όταν είχα την ιδέα να φτιάξω ένα iOS app που να "ελέγχει"/"επαληθεύει" ταξίμετρα (χρησιμοποιώντας το GPS για την χιλιομέτρηση και για εντοπισμό περιοχών διπλής ταρίφας και φυσικά το ρολόι).

Φυσικά δεν κατάφερα να λύσω τις απορίες μου.

Unknown said...

χα! Ακόμη πιο αστεία σύμπτωση! για τον ίδιο λόγο τα ψάχνω και εγώ αυτά τα πράγματα...

tsonix said...

Thank you for the idea, the "GreekTaxiChecker" app is now available on the app store for 0.99 euros.

ok, just joking.

Anonymous said...

Τελικα μαθαμε πως ακριβως δουλευει?

Unknown said...

μπα, ακόμη έχουμε άγνοια...