Sunday, September 21, 2008

στοχαστικός

Φαντεζί λέξη που χρησιμοποιούν οι μαθηματικοί για να εντυπωσιάσουν τους ξένους (όλους τους άλλους που δεν είναι μαθηματικοί). Στο πλαίσιο των μαθηματικών, στοχαστικός είναι ο μη-ντετερμινιστικός, αυτός που περιέχει τυχαιότητα, αυτός για τον οποίο δεν είμαστε σίγουροι, αυτός που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα.

5 comments:

Anonymous said...

"αυτός που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα"

Ο απρόβλεπτος???

oTheos said...

Zaf tha kano emeto stamata...

uncle said...

Θα συμφωνούσα μαζί σου αν δεν υπήρχε και ο Stochastic Oscillator. Ένας δείκτης τεχνικής ανάλυσης μετοχών, ο οποίος σου δίνει συγκεκριμένο αποτέλεσμα κίνησης μέσου όρου μιας μετοχής σε ορισμένο χρόνο, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για τυχαιότητα όπως λες, αλλά για συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η μόνη περίπτωση που θα μπορούσαμε να δεχτούμε την αρχική πρόταση ως προς τον όρο είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον του επενδυτή δηλ. αν το βράδυ θα γυρίσει στο σπίτι για να φιλήσει τα παιδιά του ή να έχει άγριο αχαλίνωτο πρόστυχο αλλά και ρομαντικό συνάμα sex με τη γυναίκα του, εφόσον η επενδυτική του κίνηση του βγαίνει σε σχέση με τον στοχασμό του και δεν αυτοκτονήσει πριν πάει σπίτι.

islazy said...

Πολύ αέρα έχουν πάρει μερικοί μαθηματικοί και νομίζουν ότι είναι οι fuckers του σύμπαντος.

oTheos said...

Edo emeis prospathoume na ksexasoume oti kapote mathame liga mathimatika kai esi re Zaf mas to thimizeis! :-)
Xontrika ap'oti ksero...
Nteterministiko: Aitiokratiko, apolita provlepsimo
Stoxastiko: Pithanokratiko, provlepsimo me pithanotita
Xaotiko: Pithanokratiko, xoris epakrivis gnosi ton arxikon sinthikos. Aitiokratiko, me apoliti gnosi ton arxikon sinthikon.