Saturday, March 03, 2007

ψήκτρα



Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση ότι η λέξη "ψύκτρα" δεν υπάρχει σε κανένα ελληνικό λεξικό. Η σωστή λέξη είναι η "ψήκτρα" που σημαίνει βούρτσα, και υποθέτω ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τη χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τα κομμάτια μέταλλου που έμοιαζαν με βούρτσες και χρησιμοποιούνταν για να απάγουν τη θερμότητα από οποιαδήποτε συσκευή είχε την τάση να ζεσταίνεται.

(η φωτογραφία από εδώ)

6 comments:

dddd said...

Έχεις δίκιο για την λέξη.Είναι λάθος με "υ".

Finteias said...

Ασφαλώς!

Εξ' ου και το ψηκτρίζω (ξέω διά ψήκτρας), πάει να πει βουρτσίζω.

Unknown said...

Thanks, η αλήθεια είναι δεν ήμουν εντελώς σίγουρος...

Anonymous said...

Και γιατι να μην είναι από το ψύχω, ψύξη; Θα το κοιτάξω σε λεξικό. Εγώ χρησιμοποιώ συνεχώς την ψύκτρα και όχι ψήκτρα. Θα πρέπει να αλλάξω όλο το σάιτ μου :|

Anonymous said...

Παιδιά είμαι ηλεκτρονικός και τυχαίνει να γνωρίζω το θέμα. Υπάρχει και Ψύκτρα κ η Ψήκτρα.

1)Ψύκτρες είναι σε δίαφορες μορφές κ σχήματα μεταλλικες κατασκευες που έχουν σκοπό την απαγωγή θερμότητας από το ηλεκτρονικό εξάρτημα το οπόιο φιλοξενούν. Το σχήμα το μέγεθος καθώς κ η ποσότητα θερμότητας του ηλεκρονικού εξαρτήματος που εκλύει καθορίζουν το σχήμα και το μεγεθος της ψύκτρας.

2)Ψήκτρα με "ή" σημαίνει σωστά βόυρτσα κ η χρήση αυτής είναι τελείως διαφορετική με παραπάνω.Στα αγγλικά το συναντάμε σαν "brush". Στα ελληνικά το χρησιμοποιούν οι τεχνικοί με τον όρο "καρβουνάκια". Ειναι ειδική κατασκευή μικρών ράβδων ανθρακά οι οποίοι χρημιμεύον στο εξής: στα περιστρεφόμενα μοτέρ η μετάδοση τάσης από το σταθερό κομμάτι του(στάτορας) προς το κινητό κομματι του (ρότορας) γίνεται μέσω των ψηκτών. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρεται ρεύμα στα πηνία του ρότορα για δημιουργία του κατάληλλου μαγνητικού πεδίου για την περιστροφή του κ κατά συνέπεια την λειτουργία του μοτέρ(ηλεκτρικού κινητήρα).

Anonymous said...

Λεξη ψυκτρα δεν υπαρχει πραγματι σε λεξικο, αρα δεν υπαρχει και σαν λεξη. Δυστυχως τα περιοδικα και το διαδικτυο την εχουν καθιερωσει χωρις να υπαρχει. Η ψηκτρα δεν εχει τιποτα να κανει με αυτο που μπαινει στους επεξεργαστες επανω. Εκεινες ειναι σε ηλεκτροκινητηρες και ειναι τα γνωστα καρβουνακια.