Wednesday, December 29, 2010

γκρίνια για τα βιογραφικά

(Σε σχέση με την προηγούμενη γκρίνια για τα βιογραφικά)

Επειδή για άλλη μια φορά διαβάζω βιογραφικά για μια θέση προγραμματιστή web στην εταιρεία που δουλεύω (η αγγελία είναι εδώ, στο skywalker.gr), για να σώσω τους υποψηφίους από τον δημόσιο εξευτελισμό (και για να αυξήσω τις ελπίδες τους να κληθούν για μία πρόσωπο με πρόσωπο κουβέντα), έχω να πω τα εξής:

- Τα πλέον πρόσφατα κατορθώματα σας, να είναι πρώτα στο βιογραφικό. Δε με νοιάζει τι κάνατε το 2002, με νοιάζει τι κάνατε τελευταία. Γράψτε πρώτη την πιο πρόσφατη εμπειρία σας, και ύστερα το παρελθόν σας.

- Το βιογραφικό να είναι σε μορφή .pdf (όχι .doc και προς θεού, όχι docx. Δεν έκαναν όλοι τον κόπο να αναβαθμίσουν στην πλέον πρόσφατη έκδοση του Microsoft Word, γιατί (μπορεί, λέω) να μην είχαν τη διάθεση να την πληρώσουν). Για οδηγίες για το πώς θα φτιάξετε ένα pdf, διαβάστε το σχετικό άρθρο στο etsiginetai.blogspot.com. Το πρόβλημα μου με τα .doc αρχεία είναι κατά βάση ότι εξαρτώνται από τον εκτυπωτή που έχω εγκατεστημένο, και δεύτερον, αποκαλύπτουν το άθλιο τρόπο με τον οποίο στοιχίζουν κείμενο οι περισσότεροι χρήστες του Word.

- Πόσες φορές θα χρειαστεί να το πω; Τα κόμματα μπαίνουν κολλητά στη λέξη που είναι αριστερά τους, και μετά αφήνουμε ένα κενό. Μόνο ένα κενό. Όχι δύο. Τρία δεν είναι τα κενά που αφήνουμε. Ένα είναι το κενό. Αν ξαναδώ βιογραφικό κάποιου που υποστηρίζει ότι είναι master του Word και έχει άλλα αντί άλλων κενά, θα τον φωνάξω για συνέντευξη μόνο και μόνο για να τον ταλαιπωρήσω.

- Μην βάζετε φωτογραφίες. Δε με νοιάζει πόσο κούκλος είστε, δεν ψάχνουμε για μοντέλα. Ακόμη χειρότερα, μη βάζετε φωτογραφίες που φοράτε γυαλιά ηλίου και έχετε το καλό προφίλ σας γυρισμένο στην κάμερα. Αν θέλετε σώνει και καλά να βάλετε μια φωτογραφία, βάλτε μία τραβηγμένη από επαγγελματία (έστω, από αυτούς που ετοιμάζουν φωτογραφίες για διαβατήρια), και σε μια θέση στο βιογραφικό που να ταιριάζει. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ φωτογραφίες στο βιογραφικό σας. Είναι ρατσιστικό, είναι σεξιστικό, άσε που είναι και αηδιαστικό. Άσε που όλες οι φωτογραφίες που έχω δει ήταν σε βιογραφικά αντρών.

- Να επαναλάβω: τα κείμενα που είναι γραμμένα κατακόρυφα, είναι σχεδόν αδύνατο να τα διαβάσεις αν δεν στρίψεις το χαρτί, και εντελώς αδύνατο να τα διαβάσεις στην οθόνη του υπολογιστή, γιατί (τουλάχιστον) η δικιά μου οθόνη δεν στρίβει. Και δεν θέλω να στρίβω το κεφάλι μου. Αυτό που πρέπει να είναι γραμμένο με τα μεγαλύτερα γράμματα στο βιογραφικό σας είναι το όνομα σας. Όχι η λέξη "βιογραφικό".

- Α, και ένα προσωπικό βίτσιο: Σιχαίνομαι τα βιογραφικά γραμμένα στο Europass template, κυρίως γιατί βρίσκω το template δυσανάγνωστο. Για παράδειγμα, δεν φαίνεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου με την πρώτη ματιά. Προτιμάω ένα καλοστημένο πρωτότυπο template.

7 comments:

vpapanik said...

Ρύθμισε τον mail server σου να κάνει bounce όλα τα *.doc* σε μια διεύθυνση κάπου στο δημόσιο, όπου ειναι καλοδεχούμενα.

Christos M. said...

Μα έχεις ήδη επιλέξει, στο παρελθόν, υπάλληλο* για πρόσληψη που είχε στείλει βιογραφικό με φωτογραφία. (φήμες)

Επίσης με το europass συμφωνώ, δεν είναι ότι πιο ωραίο, αλλά είναι καλύτερο να έχεις όλα τα βιογραφικά σε μια μορφή παρά να πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα παραπάνω.

*είναι στην δουλειά του τόσο καλός όσο και άσχημος στα μούτρα

ttallou said...

Γιατί δεν έχει like στα blogs να πω πως μου άρεσε χωρίς να το δικαιολογήσω; :Ρ
Καλή χρονιά, Ζαφ. Και καλά βιογραφικά...

Paris Apostolopoulos said...

είχα γράψει παλιότερα κάτι σχετικό ελπίζω να βοηθήσει ανάλογα! thanks!

by the way το euro something ούτε και μένα μου αρέσει σαν format δυστυχώς το ζητάνε για κάποιο λόγο.

http://javapapo.blogspot.com/2010/08/cv.html

Zaf said...

ttallou, Μπορείς πάντα να κάνεις like το buzz post...

chris, δεκτόν, αλλά από την άλλη ήταν ο καλύτερος από αυτούς που εμφανίστηκαν :-)

paris, thanx for the link.

vpapanik, για πες μια διεύθυνση να τους spamάρουμε...

tsonix said...

Εγώ επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τους ακριβείς λόγους που μερικοί δάσκαλοι αγγλικών σου μαθαίνουν πως μία διεύθυνση στην Ελλάδα αλλάζει από 'Αρκαδίας 35' σε '35 Arkadias Str.'

Η υπερβολική έκθεση σε CRT τηλεόραση που παίζει '21 Jump Str.' δεν είναι αποδεκτή αιτιολογία.

Αν αυτός/ή που θα φωνάξεις για συνέντευξη μόνο και μόνο για να τον/την ταλαιπωρήσεις έχει τέτοια διεύθυνση, δώσ’του χαιρετισμούς από εμένα.

Zaf said...

Χεχε, συμφωνώ με το θέμα της διεύθυνσης...