Το μεγαλύτερο σε μέγεθος κείμενο στο βιογραφικό σας πρέπει να είναι το ονοματεπώνυμο σας. Όχι η λέξη "βιογραφικό". Με βοηθάει να δω το όνομα σας όταν σας έχω μπροστά μου και σας μιλάω (γιατί η μνήμη μου δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε), και με βοηθάει στην αρχειοθέτηση του.
Το συνημμένο αρχείο που έχετε βάλει στο email, καλό είναι να έχει το ονοματεπώνυμο σας και τη λέξη "βιογραφικό" ή "cv" σαν όνομα αρχείου. Κάτι σαν "Ζαφείρης Κεραμίδας CV.doc". Επιπλέον πόντους αν μου το στείλετε σε .pdf. Εταιρεία πληροφορικής είμαστε, δείξτε ότι κάτι καταλάβατε από το τι συμβαίνει γύρω σας όλα αυτά τα χρόνια.
Αν το email σας με φτάσει και το subject αντί να φαίνεται στα Ελληνικά, φαίνεται μπουρμπούτσαλα, θα συγχυστώ. Βρείτε έναν mailer που να μην τα κάνει μαντάρα.
Για την αγάπη της Παναγίας, μη μου στείλετε βιογραφικό γραμμένο εξ' ολοκλήρου στα κεφαλαία, και αν είναι δυνατόν, μην χρησιμοποιείτε την υπογράμμιση σαν μέθοδο διακόσμησης. Η υπογράμμιση είναι απομεινάρι μιας εποχής που το μόνο εργαλείο για να κάνετε το κείμενο σας εμφανίσιμο ήταν ο χάρακας. Στον Ελληνικό Στρατό τον χρησιμοποιούν ακόμη στις χειρόγραφες αναφορές, αλλά όχι σε κείμενα γραμμένα στο Word.
Μην βάζετε φωτογραφίες στο βιογραφικό σας, και ειδικά φωτογραφίες που μοιάζετε με τον
Αχμέτ, τον νεκρό τρομοκράτη. Δεν είμαστε πρακτορείο μοντέλων, για
φροντιστή ψάχνουμε.
Για τ' όνομα του
Τουτατή, μην γράφετε "Lower". Ο τίτλος του πτυχίου είναι "First Certificate in English (University of Cambridge)".
Μην υπογράψετε το email σας σαν "Κελλίτσα", δεν το βρίσκω χαριτωμένο. Καθόλου χαριτωμένο δεν το βρίσκω αν βάλετε δίπλα και φατσούλα με χεράκι που με χαιρετάει.
Φτιάξτε ένα βιογραφικό σε Word (ή όποιο άλλο επεξεργαστή κειμένου σας αρέσει) και στείλτε το μου σαν επισύναψη στο email. Μην φτιάξετε html βιογραφικό που θα φανεί όπως να 'ναι στο πρόγραμμα email που χρησιμοποιώ. Η όψη του βιογραφικού σας, ακόμη και η επιλογή του template που κάνατε, κάτι μου λέει για την αισθητική σας.
Μην προσπαθείτε να μας παραμυθιάσετε με ατάκες του τύπου "Γνωρίζοντας τις δραστηριότητες και την επιτυχή πορεία του οργανισμού σας". Δεν πιάνουν, ειδικά αν η εταιρεία στην οποία απευθύνεστε είναι μικρή και άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Καλύτερα να είστε ειλικρινής.
Στο email που θα στείλετε βάλτε τρεις γραμμές κειμένου που να λένε ποιος είστε και γιατί θέλετε την θέση. Μετά επισυνάψτε το βιογραφικό, στο οποίο θα εκτιμήσω να υπάρχει και μια μικρή ειλικρινής δήλωση του τι μπορείτε να κάνετε και πια είναι τα δυνατά σας σημεία. Μην στέλνετε ένα άδειο email με απλά ένα συνημμένο αρχείο.
Και τέλος, σας εκλιπαρώ, μην στέλνετε βιογραφικό αν δεν καταλαβαίνετε τι ταλέντα απαιτεί το πόστο. Η αποστολή βιογραφικού δεν είναι δήλωση σχολών στις πανελλαδικές. Δεν στέλνουμε email σε όλους, και ό,τι κάτσει, από J2EE μέχρι πλακοραφού-κοπτοραπτού. Αντιλαμβάνομαι, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι εννοεί ο ποιητής στην αγγελία, αλλά αν γράφεις κάπου στο βιογραφικό σου "Τα μειονεκτήματα μου είναι το πάθος μου για την τελειότητα και το ορμητικό μου ταμπεραμέντο", δεν κατάλαβες την εκφώνηση...