Saturday, December 01, 2007

σημειογραφία της μπιρίμπας

Μας ενδιαφέρει να κατασκευάσουμε σημειογραφία για να μπορούμε να αναπαράγουμε μια παρτίδα μπιρίμπας.

Μια τράπουλα έχει τέσσερα "χρώματα". Μπαστούνια, Σπαθιά, Κούπες, Καρό. Για κάθε χρώμα υπάρχουν 13 διαφορετικά φύλλα (άσσος, δυάρι, τριάρι, ..., βαλές, ντάμα, παπάς). Έστω ότι αντιστοιχώ έναν αριθμό σε κάθε ένα από τα 52 χαρτιά της τράπουλας, με τον εξής τρόπο: Αρχίζω με τα Μπαστούνια, και αντιστοιχώ το 1 στον Άσο Μπαστούνι, το 2 στο Δύο Μπαστούνι, το 3 στο Τρία Μπαστούνι, ..., το 10 στο δέκα Μπαστούνι, το 11 στον Βαλέ Μπαστούνι, το 12 στην Ντάμα Μπαστούνι, το 13 στον Παπά Μπαστούνι, το 14 στον Άσο Σπαθί, το 15 στο Δύο Σπαθί, ..., το 52 στον Παπά Καρό.

Μπορώ τώρα να περιγράψω όποιο χαρτί αλλάζει χέρια στη διάρκεια της παρτίδας με έναν αριθμό από το 1 ως το 52. Αντί να χρειάζεται να λέω "Τράβηξε το Τρία Κούπα", μπορώ να λέω "Τράβηξε το 29".



Στην μπιρίμπα (και στα περισσότερα χαρτοπαίγνια που μπορώ αυτή τη στιγμή να σκεφτώ) αυτό που θα έβλεπε να συμβαίνει ένας εξωτερικός παρατηρητής που δεν είχε ιδέα από τους κανόνες, θα ήταν μια διαρκή ανταλλαγή χαρτιών, μεταξύ των χαρτιών που είναι ακουμπισμένα στο τραπέζι και των παιχτών.

Ο εξωτερικός παρατηρητής, αν προσπαθούσε να κρατήσει σημειώσεις για το τι συμβαίνει, μάλλον θα έγγραφε πράγματα όπως: "Ο παίχτης 1 πήρε από την στοίβα των χαρτιών στη μέση του τραπεζιού το χαρτί 29, άφησε πάνω στο τραπέζι τα χαρτιά 4, 5 και έξι, και έριξε ξανά στη στοίβα στη μέση του τραπεζιού το χαρτί 51"

Έστω ότι έχουμε μια παρτίδα μπιρίμπας μεταξύ δύο παιχτών, του Παίχτη Α (που θα ονομάσουμε Αλίκη και θα συμβολίζουμε με το γράμμα Α) και του Παίχτη Β (που θα ονομάσουμε Βασίλη και θα συμβολίζουμε με το γράμμα Β). Έχουμε την Ανακατεμένη Τράπουλα™ (ή τράπουλες, συνήθως 2) που θα συμβολίσουμε με το γράμμα Τ. Έχουμε την Στοίβα με τα Ανοιχτά Χαρτιά™ πάνω στο τραπέζι που θα συμβολίσουμε Σ, και τέλος, κάπως πρέπει να συμβολίσουμε τις ομάδες χαρτιών που κατεβάζει κάθε παίχτης στο τραπέζι, και που μπορεί στο μέλλον να εξελιχθούν σε μπιρίμπες.

Προτείνω οι ομάδες χαρτιών που κατεβάζει ο παίχτης Α να βαφτίζονται Α1 η πρώτη,
A2 η δεύτερη κτλ, ενώ οι ομάδες χαρτιών που κατεβάζει ο παίχτης Β να βαφτίζονται Β1, Β2, Β3 κτλ.

Ο εξωτερικός παρατηρητής μπορεί τώρα περιγράψει αυτά που βλέπει με τριάδες συμβόλων και αριθμών, όπου πρώτα γράφει την πηγή του χαρτιού που άλλαξε χέρια, μετά γράφει την κατάληξη του χαρτιού, και μετά το χαρτί:

Η Αλίκη τραβάει το Τέσσερα Μπαστούνι από την τράπουλα:
(Τ, A, 4)
Η Αλίκη κατεβάζει 10, Βαλέ και Ντάμα Καρό:
(A, Α1, 49), (A, Α1, 50), (A, Α1, 51)
Ο Βασίλης παίρνει όλα τα χαρτιά που υπάρχουν κάτω:
(Σ, Β, 21), (Σ, Β, 33), (Σ, Β, 9), (Σ, Β, 10)

Έχω λοιπόν έναν εύκολο τρόπο να καταγράψω, να αποθηκεύσω, και τελικά να επαναλάβω την εξέλιξη ενός παιχνιδιού μπιρίμπας.

1. Θα μπορούσα να αντιστοιχίσω το 53 και το 54 στους δύο Μπαλαντέρ της τράπουλας.

5 comments:

rockordie said...

Αποφάσισες να ξεκινήσεις/συνεχίσεις το πρόγραμμα μπιρίμπας?

uncle said...

awesome!!

Unknown said...

... αποφάσισα να γράψω για το πρόγραμμα της μπιρίμπας...


(assistant to the manager...)

vpapanik said...

Και τα χρώματα μετά τα ομαδοποιείς με div και mod ?

Good stuff :)

guitarlikas said...

Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να συνεχίσεις τα ποστ με τους κανόνες της μπιρίμπας?