Monday, August 20, 2007

Πώς να πεις ψέματα με την στατιστική #234

Τι το παράξενο έχει η δήλωση "σε πρόσφατη έρευνα έγινε αντιληπτό ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 7 σεξουαλικές παρτενέρ, ενώ οι γυναίκες μόλις 4" (και μην ακούσω δηλώσεις του τύπου "ότι κάποιος πηδάει το ποσοστό μου");

Έστω μια μικρή χώρα με 50 άνδρες και 50 γυναίκες.
Έστω ότι ρωτάμε όλους τους άνδρες με πόσες γυναίκες έχουν κοιμηθεί, μας λένε, αθροίζουμε και διαιρούμε με το πλήθος των ανδρών και βρίσκουμε κατά μέσο όρο ότι κάθε άνδρας έχει κοιμηθεί με 7 γυναίκες. (αν δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ μέχρι εδώ, μπορείτε να πάτε να παίξετε Counter Strike).

Αναγκαστικά, κάθε γυναίκα θα πρέπει με τη σειρά της να έχει κοιμηθεί (κατά μέσο όρο) με ακριβώς 7 άνδρες, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει ο πολλαπλασιασμός.

Ας γίνω αναλυτικός.

Έστω ότι ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από τον Νίκο, τον Κώστα, τον Θανάση, τον Βαγγέλη, την Ελένη, την Νίκη, την Βίκυ και την Κωνσταντίνα.

Έστω ότι ο Νίκος έχει κοιμηθεί με την Ελένη και την Βίκυ, ο Κώστας με την Ελένη, ο Θανάσης με όλες, και ο Βαγγέλης με την Νίκη, την Βίκυ και την Κωνσταντίνα.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, έχουμε (2 + 1 + 4 + 3) / 4 = 2.5 παρτενέρ ανά άνδρα.

Αναγκαστικά, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Εξαιτίας της παραπάνω δήλωσης, η Ελένη έχει κοιμηθεί με τον Νίκο, τον Κώστα και τον Θανάση, η Νίκη με τον Θανάση και τον Βαγγέλη, η Βίκυ με τον Νίκο τον Βαγγέλη και τον Θανάση, και η Κωνσταντίνα με τον Βαγγέλη και τον Θανάση.

Κατά μέσο όρο λοιπόν, έχουμε (3 + 2 + 3 + 2) / 4 = 2.5 παρτενέρ ανά γυναίκα. QED (σιγά, θα σκίσεις κάνα καλτσον).

(Η δήλωση αλλάζει εντελώς νόημα, αν αντί του μέσου όρου, χρησιμοποιήσουμε το άλλο στατιστικό μέτρο, την διάμεσο (median). Άλλα έχει περάσει η ώρα, και θα το εξηγήσω αύριο. Όλα αυτά τα ενεπνεύσθειν από το άρθρο Sex surveys don't add up)

9 comments:

Anonymous said...

What about men who have sex with men?

Unknown said...

What about them?
They are out there to ruin my perfectly good argument, that's what's about them...

andreadi said...

Άρα αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μέσω αυτής της έρευνας αποκαλύπτεται ότι οι πουσταράδες είναι πολλοί αλλά είναι κρυμμένοι!

Unknown said...

πολύ μίσος ρε φίλε, γιατί έτσι; ποιος σε πείραξε;

Oneiros said...

Το διάβαζα κι εγώ τις προάλλες στην παραλία (η IHT συμφέρει για παραλίες, όντας περιεκτική και πολυθεματική, εκτός από τις μέρες με αέρηδες).

MC said...

It is known that there are an infinite number of worlds, but that not every one of them is inhabited. Therefore there must be a finite number of inhabited worlds. Any finite number divided by infinity is as near to nothing as makes no odds, so if every planet in the universe has a population of zero, then the entire population of the universe must also be zero, and any people you may meet from time to time are merely the products of a deranged imagination.

Unknown said...

τι έγινε; δεν αναφέρουμε τις πηγές μας; Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy books.

MC said...

I didn't expect to be accused for plagiarism (Douglas Adams, The Restaurant At The End of the Universe , chapter 19) / for those who don't recognize the text it's a bummer... for them / you are such a paternal figure Z. / respect for recognizing the quote

Anonymous said...

"Έστω ότι ρωτάμε όλους τους άνδρες με πόσες γυναίκες έχουν κοιμηθεί"

αυτό το "κοιμηθεί" το βρίσκω πολύ χαζό και μυξοπαρθενήστικο έως και πουριτανικό... εκτός του ότι τις μισές τουλάχιστον φορές είναι και απλά ένα ψέμα, δεν συμβαίνει καν...