Monday, May 28, 2007

μύθος

Ok, 50 EUR τώρα, σε όποιον μου πει για πιο λόγο κυκλοφορεί ο μύθος του να μην κάνει κανείς μπάνιο με ανοιχτό το θερμοσίφωνα.

19 comments:

Aggelos said...

Με ενδιαφέρει και μένα και το έχω κάνει αρκετές φορές. Εγώ όμως δίνω 0,50 €.

Stavros Amanatidis said...

Γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να γίνει βραχυκύκλωμα με τους παλιούς θερμοσίφωνες.. Έτσι έχω ακούσει τουλάχιστον..

Unknown said...

τι, έτσι γενικά; τι δηλαδή, τα καλώδια του θερμοσίφωνα περνούσαν πίσω από τους σωλήνες του νερού; Και δηλαδή αν ήταν κλειστός ο θερμοσίφωνας, και τον άνοιγες μετά που ήταν ποτισμένα τα καλώδια, δεν ήταν το ίδιο;

Anonymous said...

Χμμμ, εγώ από την άλλη νομίζω πως έχει κάτι να κάνει με το γεγονός ότι όταν κάνεις μπάνιο, την θέση του νερού παίρνει αέρας (προφανώς) και ο αέρας αυτός δεν θα πρέπει να συνεχίζει να θερμαίνεται, ή κάτι τέτοιο ή γενικά κάτι τελειώς άσχετο... πάντως ο δικός μου χάλασε πρόσφατα, τρύπησε ή κάτι τέτοιο...

rockordie said...

Δηλαδή εσύ τον βραστήρα νερού για τον καφέ τον ανάβεις άδειο?

Stavros Amanatidis said...

κοίτα, προφανώς, αν υπήρχε λογική βάση στο να μην αφήνεις ανοιχτό τον θερμοσίφωνα όταν κάνεις μπάνιο, τότε δε θα ήταν μύθος, αλλά πραγματικότητα..
Οπότε, εγώ πιστεύω ότι μια φορά έγινε η μαλακία από κάποιο κατασκευαστικό λάθος προφανώς, και έκτοτε διαδόθηκε..

Acro said...

Νομίζω ότι ο μύθος (προληπτικό μέτρο) προέρχεται από την εποχή που οι θερμοσίφωνες ήταν ελληνικής κατασκευής κακοτεχνιές και τοποθετημένοι μέσα στο μπάνιο (και συνήθως μέσα στην μπανιέρα). Οπότε όλο και κάποιος θα τον πιτσιλούσε με νερό σε λάθος σημείο και παφ, πάρε μια ηλεκτροπληξία. Επίσης την δεκαετία του 70 είχαν σκάσει αρκετοί από πρόβλημα στον θερμοστάτη (παράλληλα με τις αρχαίες ασφάλειες που δεν έπεφταν/καίγονταν με τίποτε).
Προσωπικά έχω πετύχει 2 φορές θερμοσίφωνα να κολάει ο θερμοστάτης και το νερό να γίνεται ατμός.
Τρομαχτικό. Ειδικά τη 2η φορά άνοιξα το ζεστό νερό, άρχισε να βγαίνει ατμός, οπότε το άφησα ανοιχτό και έγινα κι εγώ ατμός μέχρι να cool-άρει (κυριολεκτικά)

Anonymous said...

Πάρτε το αλλιώς!
Αυτόν τον μύθο συνήθως τον λέει αυτός που είναι μέσα στο μπάνιο σε αυτόν που είναι απέξω… αν «ο απέξω» δεν κλείσει το θερμοσίφωνο σημαίνει ότι ο απέξω θέλει να τα τινάξει ο «μέσα»!

Acro said...

@anna: Βεβαίως βεβαίως, πάρτο ξανά-αλλοιώς, κλείνει ο απ'έξω τον θερμοσίφωνα και αμέσως μετά ρίχνει μέσα στην μπανιέρα το πιστολάκι!
Αιφνιδιασμός και παραπλάνηση...

Anonymous said...

Για αυτο κι έχω διαλέξει σπίτι χωρίς μπανιέρα και... (μάντεψε!) χωρίς πιστολάκι...

Zafiris Keramidas said...

Το βρήκα νομίζω... Το πρόβλημα είναι ότι με ανοιχτό το θερμοσίφωνα δεν μπορείς να πετύχεις σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μπάνιου!

Unknown said...

Ενώ με κλειστό το θερμοσίφωνα, πετυχαίνεις τη σταδιακά μειούμενη θερμοκρασία, καθώς τελειώνει το ζεστό νερό; Άσε που δεν δικαιούσαι τα 50€ λόγω συγγενείας. Οι συγγενείς πάντα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς.

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν μπορώ να το εξηγήσω σωστά αλλά αυτά που μπορώ να πω είναι ότι μέσα στο θερμοσίφωνα υπάρχει μία αντίσταση η οποία είναι αυτή που ζεσταίνει το νερό. Μπαίνει από τη μία άκρη του κιλύνδρου και φτάνει περίπου μέχρι λίγο πριν την άλλη άκρη του. Το σημείο που η αντίσταση μπαίνει στο θερμοσίφωνα άρα και στο νερό, είναι το σημείο όπου ενώνεται (από την έξω πλευρά βέβαια)με τα καλώδια που της παρέχουν ρεύμα. Εκείνο το σημείο με τσιμούχες ή άλλο τρόπο δεν αφήνει το νερό να έρθει σε επαφή με τα καλώδια. Είναι κοινώς μονωμένο. Επίσης ο θερμοσίφωνας από μέσα είναι επενδεδυμένος με γυαλί. Αν λοιπόν είναι παλιός ή φθαρμένος και την ώρα που κάνουμε μπάνιο σπάσει κάποιο κομματάκι γυαλί από την επένδυση ή χαλάσει η μόνωση (π.χ. καούν οι τσιμούχες) το ρεύμα από τα καλώδια θα έρθέι σε επαφή με το νερό που είναι καλός αγωγός και αυτό με τη σειρά του θα μας έρθει κατακούτελα αφού κάνουμε μπάνιο. Κι έτσι θα πάθουμε ηλεκτροπληξία. Αν τον έχουμε κλειστό δε θα συμβεί τίποτε απ' όλα αυτά.
Κέρδισα???

Unknown said...

και όταν ανοίξουμε τον θερμοσίφωνα με τη χαλασμένη μόνωση, δεν θα πάθουμε τίποτα;

Anonymous said...

Μάλλον αν ανάψουμε ξανά έναν χαλασμένο θερμοσίφωνα ή θα έχουμε βραχυκύκλωμα, θα πέσει η ασφάλεια, θα καεί ο θερμοσίφωνας, θα βρωμίσει, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων και δε θα προλάβουμε να κάνουμε μπάνιο. Θα έχει χαλάσει και δε θα λειτουργεί.
Και να πω ότι υπάρχούν απειροελάχιστες πιθανότητες να συμβεί αυτό. Γι' αυτό μάλλον είναι και μύθος.
Και μην προσπαθήσεις να ξεφύγεις! Κέρδισα!!!

Unknown said...

Εντάξει, εντάξει, δως μου ένα τραπεζικό λογαριασμό (σε μορφή IBAN, παρακαλώ) και θα σου βάλω τα λεφτά.

Anonymous said...

Και ναι!!!!!!!! Είμαι η μεγάλη νικήτρια!!!!! κλαπ κλαπ κλαπ!!! Χεχεχε!!!!
Ευχαριστώ για την προσφορά αλλά μου φτάνει ότι παραδέχτηκες τη νίκη μου και φυσικά η δόξα!!!
Τα φιλιά μου zaf!!!

Anonymous said...

Το πιο σωστό που δεν το ειπε κανενας ειναι να εχετε Αντιηλεκτροπληξιακό, μια συσκευή που μπαινει στον Ηλεκτρολογικο Πίνακα του σπιτιού.Οτι και να γίνει μολις αρχισει καποια διαροή ρεύματος κοβει το ρευμα και δεν παθαινει κανεις τιποτα.Κοστος 50€ αυτα που χρωστας! και 20€ στο μαστορα.Πολλά παιδάκια οπως και εγω ειχα την εμπειρια της ηλεκτροπληξιας, παιζοντας με φωτακια.Ειναι απαραίτητο, ρωτηστε τους ηλεκτρολόγους για περαιτερω.

Unknown said...

Κρίμα που δεν άφησες όνομα, θα σου έστελνα και εσένα 50€...