Friday, June 30, 2006

Κάρτερ ημών

Κάρτερ ημών, το εν της μηχανής,
αγιασθήτω το βολάν σου,
ελθέτω η μπαταρία σου,
γεμισθήτω το ρεζερβουάρ σου,
ως εν λιπαντικόν και επί της μηχανής,
το στρόφαλον ημών τον επιούσιον,
δος ημίν σήμερον και άφες ημίν
από τα μικροπροβλήματα των ηλεκτρικών,
ως και ημείς αφίεμεν τις βαλβίδες ημών,
στων αντιπροσώπων και των μηχανικών,
αλλά ρήσε ημάς απο τα ιμιτασιόν,
Avin.

(updated μετά από παρατηρήσεις του finteias)

Η Αρχή του Τέλους;

Μου τηλεφώνησαν από το videoclub εχθές για να μου ανακοινώσουν ότι με ψάχνουν όλη την εβδομάδα γιατί τους επέστρεψα ένα dvd άλλου videoclub.
Γιάννη, υπάρχει κάποιο φάρμακο για την προγεροντική άνοια;

Thursday, June 29, 2006

Μουρέλο ματ με ελαφρύ μπιζουτέ


Της έδωσαν το MS Paint και τις είπαν να κάνει τα σχέδια των παραγγελιών του πελάτη εκεί. Σε 250 επί 120 pixels. Και το έκανε. Και έχω μείνει κατάπληκτος και έκθαμβος.

Friday, June 23, 2006

Αριστεροχειρία Τώρα!


Μετά από 34 χρόνια που ένιωθα σαν ξένος σε μια ξένη γη, που έσπρωχνα τις πόρτες να ανοίξουν από τη λάθος μεριά, που δεν έβλεπα τις ζωγραφιές στο εσωτερικό από τις κούπες του καφέ γιατί τις κρατούσα ανάποδα, που πονούσε το χέρι μου κάθε φορά που κρατούσα ψαλίδι, γύρισα σήμερα σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και βρήκα αφημένο στο γραφείο του Υπολογιστή ένα ασύρματο Logitech MX610, έκδοση για αριστερόχειρες, και άλλαξε ο κόσμος μου.

(Υποψιάζομαι συνομωσία τούτου εδώ και τούτου εδώ (ο ένας έχει πρόσβαση στο σπίτι, και ο άλλος έχει πρόσβαση σε αριστερόχειρα ποντίκια)

Thursday, June 22, 2006

Η Τελευταία Προσφυγή

Ο Asimov συνήθιζε να λέει ότι η βία είναι η τελευταία προσφυγή των ανίκανων. Εγώ θέλω να μείνω γνωστός στην ιστορία της οικιακής πληροφορικής για την φράση "το format είναι η τελευταία προσφυγή των ανίκανων". Δυστυχώς, η μέρα ήταν μια πλήρη αποτυχία. Μετά από πέντε ώρες πάνω από ένα φορητό HP, και έχοντας εξαντλήσει όλα μου τα κόλπα για να βρω τι έχει το έρμο και δεν μπορώ να συνδεθώ στον SQL Server του, του έκανα format. Δούλεψε, αλλά δεν έμαθα τίποτα. Έχασα πέντε ώρες.

Saturday, June 17, 2006

Alois

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να αναστατώσεις κάποιον που είναι άνω των εξήντα ετών και όλη του τη ζωή δούλευε με το μυαλό του: Τον πλησιάζεις αθόρυβα από πίσω και αντί για "Μπου!" του λες: "Alzheimer's!"

Links: Alzheimer's Association, Wikipedia Article.

AX-1

Με χαρά ανακοινώνω ότι μέσα σε δύο εβδομάδες δεν υπήρξε ούτε ένας που να κάνει προσφορά για το AX-1, οπότε στις 18 Ιουνίου θα το χαρίσω στον πρώτο που θα με πείσει ότι θα το προσέχει, αρκεί να πληρώσει τη μεταβίβαση.

Αν αυτός ο κάποιος είναι χωρισμένη σαραντάρα με παιδιά, είμαι διατεθειμένος να καλύψω τα έξοδα της μεταβίβασης ο ίδιος.

Denny Crane


Oh my, how he's grown…
Ο William Shatner (περισσότερο γνωστός και ως James Tiberius Kirk, ή captain Kirk) στο ρόλο του Denny Crane, γερασμένου μεγαλοδικηγόρου με ελαφρά δόση alzheimer's, που λατρεύει να επαναλαμβάνει το όνομα του, στην τηλεοπτική σειρά Boston Legal, που κατανάλωσα μετά μανίας μετά από πρόταση του Μάρκελου.

Tuesday, June 13, 2006

Brasil


Ο στόχος μου για τον επόμενο χρόνο: να κάνω την εικονιζόμενη φιγούρα χωρίς να λιποθυμήσω ή να μου σκιστεί το παντελόνι.

Τον κύριο της φωτογραφίας μπορείτε να τον απολαύσετε και στο Sante (Καποδιστρίου 3 - Ερμού & Ι. Δραγούμη), συνήθως τις Πέμπτες, όπου με άλλους φίλους από τη Βραζιλία, χορεύουν samba και κάνουν επιδείξεις capoeira.

Monday, June 12, 2006

Οικιακή Οικονομία #2

  1. Πάρτε έναν παλιό λογαριασμό της ΔΕΗ και βρείτε τον αριθμό του μετρητή σας (ο δικός μου λέει Μ2081190)
  2. Κατεβείτε στο υπόγειο, και ρίξτε μια ματιά στον μετρητή. Αναγράφεται κάπου το πλήθος των περιστροφών που πρέπει να κάνει για να καταναλωθεί 1 KWh (ο δικός μου λέει 375 περιστροφές = 1 KWh)
  3. Ανεβείτε ξανά στο διαμέρισμα σας.

  4. Κλείστε όλα τα φώτα.
  5. Βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα.
  6. Αποσυνδέστε τηλεοράσεις, video players, xbox, κτλ.
  7. Φροντίστε να είναι κλειστά το κλιματιστικό και ο θερμοσίφωνας.
  8. Σβήστε εκτυπωτή, ηχεία, οθόνη, αφήστε ανοιχτό τον υπολογιστή μόνο με eMule να κάνει download.

  9. (αυτό που θέλετε είναι να μείνουν ανοιχτά στο σπίτι μόνο ο υπολογιστής, και το δικτυακό hardware.)

  10. Κατεβείτε πάλι στο υπόγειο με ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα χρονόμετρο.
  11. Παρατηρήστε τον δίσκο του μετρητή καθώς περιστρέφεται. Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί μία εγκοπή στο δίσκο. Θα σας χρειαστεί για να καταλάβετε πότε έκανε μια ολόκληρη περιστροφή.
  12. Χρονομετρήστε με το κινητό, πόσα λεπτά χρειάζονται για να κάνει ο δίσκος 3εις πλήρεις περιστροφές (ή και τέσσερις). Κάντε διαίρεση και βρείτε σε πόσα δευτερόλεπτα κάνει την μία περιστροφή (ο δικός μου κάνει μία περιστροφή σε 77.667 δευτερόλεπτα)
  13. Άρα, για να καταναλωθεί μια KWh χρειάζονται 375 * 77.667 = 29125.0 δευτερόλεπτα = 8.090278 ώρες.
  14. Σε ένα μήνα θα καταναλώσετε 30 * 24 / 8.09 = 89KWh. Σε τέσσερις μήνες 356ΚWh.
Δίδαγμα και κεντρική ιδέα: Ένας συνεχώς ανοιχτός υπολογιστής σας κοστίζει 25.6€ το τετράμηνο ή 6.4€ τον μήνα. Μπορείτε να το προσθέσετε στο κόστος της DSL…

ΥΓ1. Τελικά, φαίνεται από τα παραπάνω ότι το σύνολο των ανοιχτών συσκευών στο σπίτι "τραβάει" 123.6W, λίγο παραπάνω από την εκτίμηση στο προηγούμενο post
ΥΓ2. Κανονικά θα έπρεπε να είχατε κάνει και μία μέτρηση με όλες τις συσκευές κατανάλωσης ρεύματος κλειστές, όπου θεωρητικά, ο δίσκος του μετρητή θα έπρεπε να είναι ακίνητος, ή αν κινούταν να αφαιρέσετε την baseline κατανάλωση, αλλά αυτό θα το δοκιμάσω το άλλο σαββατοκύριακο.
ΥΓ3. Στην περίπτωση που κάποιος ανακαλύψει κάποιο λογικό ή υπολογιστικό λάθος στα παραπάνω, παρακαλώ να με διαφωτίσει.

Οικιακή Οικονομία #1

Κρατάω τον Υπολογιστή μου ανοιχτό για εβδομάδες, καμιά φορά για μήνες, γιατί συνήθως κάτι κατεβάζω από το internet, και ένας φίλος με έβαλε σε σκέψεις. Τι μέρος του ποσού που πληρώνω στη ΔΕΗ αφορά την κατανάλωση ενέργειας του Υπολογιστή;

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός που έχω για το τετράμηνο ΝΟΕ 2005 – ΦΕΒ 2006 αναφέρει ότι κατανάλωσα 870 κιλοβατώρες (KWh, ΩΧΒ στα ελληνικά), που κοστίζουν 64€ (κλιμακωτή χρέωση, άλλη τιμή για τις πρώτες 800, άλλη για τις επόμενες 800, δείτε και τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ για οικιακή χρήση)

Το θέμα είναι πώς να μετρήσω την κατανάλωση του Υπολογιστή. Ο Υπολογιστής έχει ένα τροφοδοτικό 500W, αλλά αυτό απλά σημαίνει ότι αυτό είναι το μέγιστο ισχύος που μπορεί να αποδώσει. Δεν σημαίνει ότι καταναλώνει 1000Watt ενέργειας για κάθε δύο ώρες που περνάνε. Ευτυχώς, γιατί τότε την είχα άσχημα. Τέσσερις Μήνες * 30 Μέρες * 24 ώρες * 500W/ώρα = 1440KWh = 800*0.07197 + 640 * 0.09171 = 116,27€ μόνο από την διαρκή χρήση υπολογιστή.

Κάπως αλλιώς έχει το πράγμα…

Ψάχνοντας εδώ και εκεί, βλέπω να υπάρχει μια συμφωνία (σε forums, σε άρθρα) ότι ένας "μέσος" pc καταναλώνει κάτι μεταξύ 50 – 100W για κάθε ώρα λειτουργίας του (με κλειστό το monitor και ανοιχτό το eMule, που δεν ζορίζει σχεδόν καθόλου τον επεξεργαστή)

Άρα έχουμε 120 Μέρες * 24 ώρες * 100W/ώρα = 288KWh = 144 * 0. 07197 = 20,72€, που είναι κάπως καλύτερα.

Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις… Πρέπει να φτιάξω μια τέτοια διάταξη, και να μετρήσω. Θα αγοράσω ένα αμπερόμετρο, και αν επιβιώσω του πειράματος, θα γράψω τα συμπεράσματα εδώ. Ή θα ήταν καλύτερα να αγοράσω ένα τέτοιο. Ή να κλείσω όλες τις συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα στο σπίτι εκτός του υπολογιστή, και να πάω να χρονομετρήσω κάνα δύο περιστροφές του μετρητή της ΔΕΗ…

(παρόμοιες οδηγίες για το πώς να μετρήσετε την κατανάλωση με ένα αμπερόμετρο εδώ)

Thursday, June 08, 2006

Kick Starter

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον/τους ανθρώπους που αφαίρεσαν χωρίς την άδεια μου τη μανιβέλα του TDR, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να το εκκινήσω χθες το μεσημέρι, και να γλυτώσω βέβαιο θάνατο γλιστρώντας στην καταρρακτώδη βροχή που έριξε το απόγευμα.

Wednesday, June 07, 2006

Lays

Αυτή τη διαφήμιση των Lays με τον ασχημούλη παίχτη μπάλας με τα πεταχτά δόντια, που του δίνουν ένα σακουλάκι Lays και πάει και κερνάει την μάνα του; Ε, την είδα ακριβώς ίδια στο Discovery Channel, με άλλη μάρκα πατατάκια (Star). Και μετά παρατήρησα ότι η μάρκα στα πατατάκια είναι ψηφιακό overlay. Μάλλον ο τυπάκος κρατούσε ένα πράσινο σακουλάκι, και μετά κολλήσανε τις μάρκες στο post-production.

Τι σου είναι η τεχνολογία…

Sunday, June 04, 2006

Χαλκιδιώτες

Ενδιαφέρουσες (biased) παρατηρήσεις για τους κατοίκους της Χαλκίδας:

1. Είναι όλοι τους (χωρίς την παραμικρή εξαίρεση) παντρεμένοι.

2. Όλοι τους (μα όλοι τους) οδηγούν Yamaha R1 με aftermarket εξατμήσεις.

3. Όλοι οι επαγγελματίες άντρες έχουν κοιλιά, φοράνε ριγέ ή μονόχρωμο κοντομάνικο πουκάμισο μέσα από το υφασμάτινο παντελόνι, δεμένο (το παντελόνι) με λεπτή ζώνη, τοιουτοτρόπος ώστε η κοιλιά να κρέμεται ελαφρά πάνω από την αγκράφα.

Early Morning Blues

Σηκώνωμαι το πρωί κατά τις 06:30 να δω αν οι υπολογιστές των εκλογών είναι στη θέση που τους άφησα, και πέφτω επάνω στον σεκιουριτά που έχει αντικαταστήσει τη νυχτερινή βάρδια, τον οποίο πρώτη φορά βλέπω, και πρώτη φορά με βλέπει.

Με το που τον πλησιάζω, με κοιτάει με ένα βλέμμα αναγνώρισης και μου λέει: "Μας είπαν μόνο εσένα να αφήσουμε να μπεις στην αίθουσα". Τον κοιτάω και εγώ και του λέω (με διαύγεια πνεύματος που σπάνια έχω τα πρωινά): "Δηλαδή τι σου είπαν; Μόνο το φαλακρό αγόρι θα μπει;".

Ψάρωσε. Κουβέντα δεν είπε ο φλώρος.

Saturday, June 03, 2006

AX-1


Είμαι εντελώς ανίκανος να πουλήσω ο,τιδήποτε σε οποιονδήποτε (εκτός ίσως από μούρη, και αυτό μόνο σε αθώα μικρά κοριτσάκια...). Αλλά ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να πουλήσω το Honda ΑX-1 που έχω στη κατοχή μου παράλληλα με το Yamaha TDR που οδηγάω. Και αυτό γιατί τα υλικά πράγματα πρέπει να τα λιώνουμε στη χρήση, και δεν μπορώ να βλέπω τη μοτοσυκλέτα να κάθεται.

Η μοτοσυκλέτα είναι σε άριστη μηχανική κατάσταση (πρόσφατα της άλλαξα και τα φρένα και στον πίσω και στο μπροστινό τροχό), απλά έχει σπασμένη και ξανακολλημένη μπροστινή μάσκα. Την αγόρασα πριν από τέσσερα χρόνια στην εξευτελιστική τιμή των 2000€ και από σήμερα την δημοπρατώ σε αυτό το blog, με αρχική τιμή 666€.

Η δημοπρασία θα κρατήσει 2 εβδομάδες, και, ειλικρινά, αν με το πέρας των 15 ημερών δεν έχει γίνει καμία προσφορά, θα την χαρίσω στον πρώτο που θα με πείσει ότι θα την χρειάζεται, θα την αγαπάει, θα την αγκαλιάζει, θα την χαϊδεύει και θα την λέει Γιώργο.

(και αν δεν ξέρετε ποια είναι η Elmyra, είστε άξιοι της μοίρας σας...)

Dictate the speed of the beat of my heart

Και επειδή όταν είμαι μακριά από το σπίτι μου γίνομαι ρομαντικός, θυμήθηκα ένα τραγούδι των Horse, που μου είχε βάλει να ακούσω μια κοπέλα που είχα ερωτευτεί (αλλά δεν το ήξερα τότε) όταν ήμουν στα πρώτα στάδια της καθυστερημένης εφηβίας μου και δεν μπορούσα να ξεχωρίσω τον αγκώνα μου από το πουλί μου. Τhe speed of the beat of my heart, από το album The Same Sky.

(Παναγιώτη, μου χρωστάς να μου κατεβάσεις το album, μια και σου βρήκα την διασκευή του One με τον Bono και την Mary J. Blige)

Things to do in Chalkis when you are bored...

...Το μόνο παράπονο που έχω από την τεχνική υποστήριξη εδώ στη Χαλκίδα, είναι ότι όταν ζήτησα από τους τεχνικούς του δικτύου, πριν φύγουν να μου παραδώσουν μια λίστα με τα καλύτερα τοπικά στριπτιτζάδικα, μου έδειξαν τις βέρες τους όλο νόημα, και μου είπαν ότι "δεν υπάρχουν τέτοια μαγαζιά εδώ". Ουφ, θα ρωτήσω έναν από τους ντόπιους ταξιτζίδες...

Είναι η πρώτη φορά που παριστάνω τον ταξιδευτή-επαγγελματία... Tips, anyone?

Επαγγελματίες με έμφαση στη λεπτομέρεια #3

Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα, οι αντίστοιχοι subcontractors στην Χαλκίδα, ήταν άψογοι. Βρήκα στημένο όλο το δίκτυο, με IBM server και workstations, UPS, εφεδρικά toner για τους εκτυπωτές, και μόλις το ζήτησα μου έφεραν και ένα εξωτερικό USB CDWriter για να διαπράττω backup...

Επαγγελματίες με έμφαση στη λεπτομέρεια #2

... και σαν να μην τους έφτανε αυτό, ο δεύτερος server που έφεραν, δεν είχε καν service pack 2, με αποτέλεσμα με το που τον συνέδεσαν στο (πραγματικά γρήγορο, 10mbit) internet του χώρου της Helexpo, κόλλησε Sasser.
Κάτι τέτοιες ώρες νιώθω ή πολύ μόνος στον κόσμο, ή με πιάνουν τα γέλια, ανάλογα με το τι έχω πιει...

Επαγγελματίες με έμφαση στη λεπτομέρεια #1

Τρελό κέφι στο χώρο της Helexpo παρασκευή πρωί, όπου τα σαΐνια που ήταν υπεύθυνα να στήσουν το τοπικό δίκτυο για τις εκλογές (κάποιος subcontractor των επιμελητηρίων) έφεραν προχωρημένης τεχνολογίας pc να παριστάνει τον server, κομπλέ με windows 2003 server, emule, limewire και ξεχασμένα warez downloads. Για του λόγου το αληθές παραθέτω screenshots που μάζεψα...

(Αυτά τα ωραία στον e:)

(αυτά τα ωραία στο recycle bin)

(και αυτά τα ωραία στον process explorer)

Shakira

Για τις ανάγκες του gig που ετοιμάζω με τον Κώστα με θέμα "Women Pop singers of the '80s and beyond" αναγκάστηκα να μάθω τους στίχους του Whenever, Wherever της Shakira. Πρέπει να πω, το κομμάτι εξαιρετικό, αλλά το κοριτσάκι δεν το κατέχει το αγγλικό. Δεν βγάζω νόημα. Προχωράω να μάθω τους στίχους του Walk Like An Egyptian των Bangles...

Money

Ο ταξιτζής που με μετέφερε από τη Μαρτίου μέχρι τον Σταθμό των Κ.Τ.Ε.Λ., είχε διάθεση για κουβέντα. Αφού του εξήγησα ότι δεν ξεκινάω για τριήμερο διακοπών, αλλά ετοιμάζομαι να βαρεθώ στην Χαλκίδα μέχρι την τρίτη πρωί, φροντίζοντας τους υπαλλήλους του επιμελητηρίου Ευβοίας να μην κάνουν καμιά χοντράδα με το software διαχείρισης των εκλογών που τους πούλησε η εταιρεία που δουλεύω, με ρώτησε αν είναι καλά τα λεφτά που παίρνω.

Εκεί έπιασα τον εαυτό μου να διστάζει.

Το φυσιολογικό θα ήταν, μια και με ρώτησε αν είναι καλά τα λεφτά, να του απαντήσω "Ναι, είναι καλά, παίρνω 1400€ τον μήνα". Αντί γι' αυτό, του είπα απλά "Ναι, είναι καλά".

Που με έβαλε σε σκέψεις. Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι διστάζουν να πουν τι λεφτά παίρνουν; Επειδή τα κρύβουν από την εφορία; Το έχουν για θανάσιμο αμάρτημα; Η μήπως είναι ότι φοβούνται την σύγκριση; Μήπως γιατί είναι το ίδιο παιχνίδι που παίζουν τα αγοράκια χρόνια "το πουλί μου είναι μεγαλύτερο από το δικό σου";